Narcisme, Verheven Eigenliefde

There is no conversation with a narcissist. They dominate everything.

Dr. Greg Hamlin explains the two major characteristics of the narcissistic personality type and offers some tips for how to communicate more effectively with people who show these characteristics.

Beste lezer,

Lange tijd voor de eerste selfie hadden de Grieken en Romeinen een mythe over iemand die geobsedeerd was door zijn eigen beeltenis. Het verhaal was dat de knappe jongen Narcissus ooit ronddwaalde op zoek naar Liefde. Nadat hij de Nimf Echo afwees, zag hij een reflectie van zichzelf in de rivier en werd er verliefd op. Hij kon zijn blik niet meer afwenden en verdronk. Er bleef een bloem over op de plaatst waar hij overleed: de Narcis.

De mythe illustreert het basisidee van narcisme: verheven eigenliefde, tot problemen aan toe. Het is meer dan een persoonlijkheidstype dat je soms ziet in een adviesrubriek. Het is een reeks karaktertrekken die door psychologen bestudeerd is.

De Psychologische definitie van narcisme is een opgeblazen, grandioos zelfbeeld. In meer of mindere maten denken narcisten dat ze knapper zijn, slimmer en belangrijker dan anderen en dat ze recht hebben op een voorkeursbehandeling.

Psychologen erkennen twee vormen van narcisme als persoonlijkheidskenmerk: Grandioos en Kwetsbaar narcisme. Ook is er de narcistische persoonlijkheidsstoornis, een extremere vorm, waar we zo op terugkomen.

Grandioos narcisme is de bekendste soort, gekenmerkt door extroversie, dominantie en aandacht zoeken. Grandiose narcisten willen aandacht en macht, soms als politicus, beroemdheid of cultureel leider. Natuurlijk is niet iedereen die zo'n positie nastreeft een narcist. Veel hebben positieve redenen, zoals alles uit zichzelf te halen, of om het leven van andere mensen te verbeteren. Maar narcisten zoeken macht voor het prestige en de aandacht die je ervoor krijgt.

Kwetsbare narcisten daarentegen, kunnen stil en gereserveerd zijn. Ze willen graag aanzien, maar voelen zich snel bedreigd of afgewezen.

In beide gevallen komt de donkere kant van narcisme op den duur naar voren.

Narcisten gedragen zich egoïstisch, dus narcistische leiders kunnen risicovolle of onethische keuzes maken en narcistische partners kunnen oneerlijk of ontrouw zijn.

Tart je hun rooskleurige zelfbeeld dan kunnen ze haatdragend en agressief worden. Het lijkt een ziekte waarbij de zieke zich best goed voelt, maar de omgeving eronder lijdt.
In extreme gevallen wordt dit gedrag geclassificeerd als een psychische stoornis, genaamd persoonlijkheidsstoornis.

Zo'n 1 à 2 % van de bevolking lijdt eraan, waaronder voornamelijk mannen. Ook kunnen alleen volwassenen ermee gediagnosticeerd worden. Jongeren en met name kinderen kunnen erg egocentrisch zijn, maar dit kan ook gewoon een onderdeel van de ontwikkeling zijn. De vijfde editie van de American Psychiatric Association's Diagnostic and Statistical Manual beschrijft verschillende karaktertrekken die wijzen op de persoonlijkheidsstoornis. Hieronder vallen een Grandioos Zelfbeeld, moeite met Empathie, verlangen naar aanzien, en behoefte aan bewondering en aandacht. Wat deze kenmerken tot een persoonlijkheidsstoornis maakt is dat ze het hele leven overnemen en grote problemen veroorzaken.

Stel je voor dat je niet om je partner of kinderen geeft, maar dat je ze gebruikt als een bron van aandacht of bewondering. Of dat je in plaats van te zoeken naar opbouwende kritiek over je prestaties, tegen iedereen die jou wil helpen, zegt dat ze het fout hebben.

Wat veroorzaakt Narcisme?

Uit onderzoek blijkt erfelijkheid een belangrijke rol te spelen, hoewel we niet weten welke genen betrokken zijn. Maar de omgeving is ook belangrijk. Ouders die hun kind op een voetstuk plaatsen, kunnen grandioos narcisme veroorzaken. En kille, controlerende ouders kunnen bijdragen aan kwetsbaar narcisme.

Narcisme lijkt ook meer voor te komen in culturen die individualisme en zelfpromotie stimuleren. In de VS, bijvoorbeeld komt dit persoonlijkheidskenmerk sinds de jaren 70 steeds vaker voor, terwijl het gemeenschapsgevoel van e jaren 60 meer getypeerd werd door zelfvertrouwen en een groei van materialisme.

De Sociale media maken zelfpromotie tegenwoordig vele malen eenvoudiger, hoewel opgemerkt moet worden dat er geen duidelijk bewijs is dat sociale media narcisme veroorzaken.
Het geeft narcisten eerder een manier om sociale status en aandacht te krijgen.

Kunnen narcisten deze karaktertrekken verbeteren?

Ja!

Alles wat hen aanzet tot reflectie van hun eigen gedrag en om te geven om anderen, of psychotherapie en het beoefenen van medeleven, kan allemaal helpen. Het moeilijke is dat het lastig kan zijn voor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis om aan zelfverbetering te blijven werken.

Voor een narcist is zelfreflectie lastig als het niet vleiend is.

Wilt u meer lezen over De Narcist klik dan op deze link

Lees meer over genees jezelf van binnenuit in het Gratis boek De Nieuwe Dokters.

Door het GRATIS boek "De Nieuwe Dokters" 7 Stappen Naar Een Gezond En Gelukkig Leven In De 21ste Eeuw aan te klikken opent zich in uw browser direct het GRATIS boek. U kunt dit boek De Nieuwe Dokters direct opslaan.

Klik op onderstaande boek en ontvang direct het boek.

 

Gratis boek De Nieuwe Dokters "7stappen naar een gezond en gelukkig leven in de 21ste Eeuw"

WIST U DAT IEDEREEN DIE OOIT CHRONISCH ZIEK IS GEWEEST, WEET DAT GEZONDHEID HET ALLERBELANGRIJKSTE IN HET LEVEN IS.

Geef Het Door aan vrienden en gelijkgezinden

Hartelijk dank voor uw bezoek aan de website van de "De Nieuwe Dokters".

Belangrijk: Raadpleeg bij lichamelijke en geestelijke klachten altijd eerst uw huisarts

Website onderhoud Wim Vos Automatisering.